Kako živeti u miru sa našim beznogim komšijama?

18.05.2022

Topli, prolećni dan, savršen za izlet u prirodu ili druženje u vikendici. Sve deluje mirno i bezbrižno, dok krajičkom oka ne spazite beznogi obris koji uživa u toplom vremenu. Zmija! I šta sad uraditi? Za početak, ne paničiti!

Većina zmija je bezopasna za čoveka, a sve zmije, kao i sve ostale životinje, zaslužuju naše poštovanje. Zmije imaju izuzetno važnu ulogu u ekosistemima. Na primer, kontrolišu populacije glodara koji prenose zarazne bolesti, a otrovi nekih zmija doprineli su razvitku različitih lekova. Ipak, susret sa zmijom često izaziva strah i gađenje, i uglavnom se opisuje kao neprijatno/neželjeno iskustvo. Ali to se može prevazići, preduprediti i omogućiti da svi uživamo u čarima ove planete koja je podjednako dom svima!

Par stvari koje možete da učinite kako biste izbegli paniku i smanjili šansu da susret sa zmijom bude loše iskustvo:

Budite svesni gde zmija može biti

Kada se šetate, igrate ili radite u bašti, vodite računa o tome gde sedate i stavljate ruke. Tokom dnevne vrućine zmije vole da se sklupčaju na tamnim, tihim mestima. Tokom vrelih, letnjih dana zmije će postati aktivnije rano ujutru i uveče. Naučite decu kako da se ponašaju kada vide zmiju. Obrazujte se o zmijama u vašem kraju i naučite kako da pravilno identifikujete koje su vrste otrovne.

Zmije ne žele da vas ugrizu

Iako su zmije sjajni predatori, nijedna zmija sa naših prostora nije zainteresovana, niti sposobna da jede ljude. Naprotiv, one žele da imaju što manje veze sa nama. Zašto? Zato što su zmije zapravo prilično ranjive životinje. U poređenju sa mnogim drugim vrstama, one su malih veličina, nemaju oštre kandže ili jake udove, a imaju ograničenu energiju za borbu. U slučaju otrovnih zmija, poskoka, šarke i šargana sa naših prostora, otrov je poslednje sredstvo odbrane. One bi ga mnogo radije iskoristile da savladaju plen, za šta je i primarno nastao, nego da se brane.

 

Učinite sebe i svoj dom bezbednim

  • Uklonite daske, šut, lišće i drugo smeće iz dvorišta. Ovakva mesta su savršena za zmije.

  • Pregledajte svoj dom, da li vidite mesto kroz koje bi zmija mogla ući? Zatvorite pukotine i druge otvore.

  • Zaštitite vaš dom od glodara, ali ne koristite otrove da to uradite.

  • Ako održavate aktivno prisustvo oko svog doma, uplašićete većinu zmija.

  • Tokom boravka u prirodi nosite zatvorenu obuću, duge pantalone, a ukoliko radite u bašti nosite rukavice.

  • Naučite o prvoj pomoći u slučaju ujeda zmije.

 

I za kraj, poštujte zmije

Ako nađete zmiju, ostavite je na miru! Ne pokušavajte da je podignete ili ubijete, već se samo udaljite ili sačekajte da se ona skloni. Zapamtite da se zmija više plaši vas nego vi nje. Zmije nisu agresivne, pa ih možete posmatrati sa male udaljenosti i otkriti da su one zapravo veoma zanimljive! Zmije su veoma dugo na ovoj planeti, pa je veoma važno shvatiti da smo se mi uselili u njihovo dvorište. Sada samo treba da da naučimo da živimo u miru sa njima!

 

Autori teksta:

Margareta Lakušić i Vukašin Bjelica

 

Povratak

Kontaktirajte nas:

Srpsko herpetološko društvo „Milutin Radovanović“

Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“

Ul. Bulevar despota Stefana 142
11000 Beograd

Matični broj: 17703099
PIB: 105401684
Dinarski žiro račun (UniCredit banka): 170-30005512000-36
Devizni račun: 30005512001-EUR

065/409-27-24

 

U slučaju pitanja vezanih za zmije pozovite neki od sledećih brojeva:

Aleksandar: 064 284 70 55
Stefan: 060 320 100
Vukašin: 069 34 22 542